tiistai 3. syyskuuta 2013

TSI huntu

Olin melko aikaisessa vaiheessa ajatellut, että haluaisin käyttää huntua häissämme. Häissä, joissa itse olen ollut vieraana, en ole kenelläkään morsiamella nähnyt huntua. Tämä saattoi vaikuttaa päätökseeni. Pukujen sovitusten yhteydessä vilkuilin myytäviä huntuja, mutta ne eivät olleet mieleeni ja hinta oli mielestäni korkea. Ne olivat liian runsaita ja monikerroksisia. Päätin tämän takia tehdä itse huntuni. Ohessa esittely jonkinlaista ohjetta hunnun tekoon.

Tarvikkeet:
Pahvia
Kaavapaperi
Pitsi
Huntutylli
Nuppineuloja
Ompelulanka
Neula
AIKAA

Selailin googlen upeasta tarjonnasta ohjeita hunnun tekoon ja sainkin sieltä hyviä vinkkejä. Aloitin hankkimalla kaavapaperia ja pehmeää valkoista huntutylliä Eurokankaasta, mietin minkä pituisen hunnun haluaisin ja hankin haluamani pitsin. Olenkin esitellyt hankkimaani pitsiä jo aiemmin. Aluksi piirtelin vapaalla kädellä kaavapaperille jonkinlaista kaavaa, mutta en ollut siihen tyytyväinen. Halusin tehdä hunnulle selkeän symmetrisen "kaavan". Pähkäilin hetken mistä saan tarpeeksi ison ympyrän tehtyä. Mallailin ämpäreitä, vateja ja kattiloita mutta kaikki olivat aivan liian pieniä. Päätin tehdä pahvista ison ympyrän. Harppina käytin huiskutusviireihin käyttämääni vartta.

Pahviympyrä hunnun kaarteita varten, halkaisija 60 cm

Taitoin kaavapaperin puoliksi. Tämä meinaa sitä, että hunnustani tulisi melko kapea, näin halusinkin sen olevan. En halunnut mitään runsasta rypytettyä muhkeaa huntua ja halusin sen olevan 1-kerroksinen. Asetin tekemäni pahviympyrän kaavapaperin päälle ja piirsin linjan sen mukaan. Näin sain tarpeeksi loivat/isot kaarteet hunnulle.

Pahvikaava kaavapaperin päädyssä hunnun kulmien tekoa varten.

Leikattuani hunnun kaaret ja mallaituani sitä totesin, että ylemmät kaarteet olivat liian tiukkoja. Halusin tehdä niistä loivemmat. Pahvin avulla ja vapaalla kädellä loivensin kaavaani ja tämä näyttikin paremmalta.

Loivennusta hunnun kaarteisiin. Loivapääty tulee ylös ja jyrkempi kaarre tulee alas.

Avasin valmistamani kaavan ja levitin tyllin sen päälle. Laitoin tyllin päälle reilusti painoja, jotta kevyt tylli pysyisin mahdoillisimman paikallaan.

Tyllin levitys.

Olin hankkinut pitsiä 5 jaardia eli noin 4,5 metriä. Hankkimani pitsi oli 6 cm leveä. Tämä pitsimäärä oli juuri täydellinen, jotta huntu olisi noin päälaelta lattiaan asti korkojen kera. Asettelin pitsin kaavan reunoja seuraten ja kiinnitin pitsin tylliin nuppineuloilla. Päätin ommella pitsin tylliin harvoilla pistoksilla värikkäällä langalla, jotta vältyin teräviltä neuloilta tarkemman ompelun yhteydessä.

Pitsin asettelu tyllille.

Tämän jälkeen alkoi hidas ja tarkka ompelu. Nyt ymmärrän miksi pitsihunnut ovat niin kalliita! Pitsini sisäreuna oli hyvin monimutkainen ja halusin tehdä hunnun kerralla hyvin, jotta siitä tulisi kestävä. Minun piti ommella jokainen käännös ja pieni mutka. Haparasti arvioiden laskin jälkikäteen, että minulla meni pelkästään pitsin ompeluun 30 tuntia! Pienet paineet oli päällä sillä aloin kunnolla ompelemaan huntua kaksi viikkoa aiemmin häitä, esimmäisellä lomaviikolla. Ensimmäinen viikko meni sitten jo hunnun tekoon ja mielessä kova paine siitä, että oikeastaan kaikki koristeet oli vielä tekemättä... Mutta hunnusta tuli mielestäni upea ja se onnistui hyvin. Olen erittäin tyytyväinen tulokseen. Voin siis sanoa, että kyllä kannatti nähdä vaivaa. Nyt pohdin miten huntu olisi hyvä säilyttää, jotta se ei kellastu? Ei voi ikinä tietää josko sen antaisi joskus jälkipolville.

Onko kenelläkään antaa ideaa miten huntu tulisi säilyttää, jotta se ei kellastuisi vuosien saatossa? Ideat otetaan mielellään vastaan!

3 kommenttia:

  1. Ihana! Hmm.. osaisinkohan minäkin tehdä hunnun itelleni? :> Haaveilemani huntu Stockalta maksaa noin kaksisataa ja se tuntuu ehkä vähän turhan kalliilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkeasti vain tekemään! Millainen tämä huntu on?

      Poista